Investeer eens in een horloge herstel bedrijfje

Hoe het vooraf ging lees je hier. Ondertussen heeft de gemeente mij ook effectief “uitgedreven”, zoals een deurwaarder dat zou noemen.

Je zou je kunnen afvragen waarom ik opnieuw wil beginnen. Al wie een zelfstandige activiteit start in het herstellen van wat dan ook, gaat gouden tijden tegemoet.

Meer en meer mensen beginnen de wegwerpmaatschappij beu te worden. Vandaar dat er ook meer en meer initiatieven opduiken zoals repaircafés en repair&share.

Het mechanische horloge is terug van weg geweest. Ook bij modemerken. Kijk bijv naar Fossil. 10 jaar geleden had Fossil hooguit 1 à 2 mechanische modellen. Nu zijn dat er al veel meer.

Die mechanische horloges zullen ook wel eens moeten hersteld worden. Probleem is echter dat het aantal horlogemakers die deze horloges kunnen of willen herstellen in een sneltreinvaart aan het verminderen is.

Er zijn ook nog veel mensen die een klok hebben waarvan men wil dat die hersteld wordt. Ook hier is er héél veel werk te rapen, terwijl niet elke horlogemaker een klok kan herstellen. Ik wel. Al ga ik mij in eerste instantie wel beperken tot de meer hedendaagse klokken. Alleen daarmee ga ik heel goed weten wat gedaan. Verder is het ook de bedoeling om op termijn de mensen de mogelijkheid te bieden om zelf hun klok in mijn atelier te komen herstellen en dit tegen een kleine vergoeding voor het gebruik van de infrastructuur en onderdelen. Zie het als een soort van repaircafé.

Daarnaast zijn er ook oude zakhorloges. Het aantal horlogemakers die zich daar wil aan wagen is nog minder dan bij klokken. Die zijn echt zeldzaam. Ook dat soort horloges wil ik gaan herstellen.

Publiciteit zal voornamelijk gemaakt worden voor mechanische polshorloges omdat ik dat het liefste doe.

Het is ook de bedoeling om te trachten de officiële dienst na verkoop te verzorgen voor Gucci horloges.

Mits het atelier voldoende uitgerust is, zal ik ook kunnen werken aan horloges van Hublot, Franck Muller, ea …. waarvoor uiteraard ook de nodige publiciteit gemaakt zal worden.

Om dit alles te kunnen financieren is er geld nodig. Onlangs las ik in de recentste editie van het  vakblad Prestige Magazine het onderstaande:

Dit is één van de redenen waarom ik liever beroep doe op privé investeerders.

Om dit handelspand te kunnen gebruiken heb ik fondsen nodig die ik niet heb. De rest (wil, motivatie, kennis, ervaring, materiaal en het meeste gereedschap) is er wel.

Die fondsen omvatten:

  1. waarborg
  2. 1ste maand huur
  3. aankoop gereedschap om klokken te herstellen
  4. inrichting
  5. oprichtingskosten Commanditaire vennootschap (CommV)
  6. diverse kosten zoals: voorfinanciering BTW, aankondiging opening, eerste drukwerk (visitekaartjes, reparatiezakjes, …), enz
  7. aankoop tweedehands auto (nodig om klokken op te halen)

Het atelier zal ondergebracht worden in een CommV (Commanditaire Vennootschap). Wat heel wat voordelen biedt.

Enkele weetjes over het oprichten van een CommV:

Een CommV is een vorm van een maatschap met rechtspersoonlijkheid. Deze heeft twee vennoten nodig. Een beherende vennoot, die meestal ook zaakvoerder wordt, en een stille vennoot.

De identiteit van die stille vennoot hoeft niet gepubliceerd te worden. Dat is iets wat slechts weinigen lijken te weten. En dat kan een groot voordeel zijn.

Buitenlandse truststructuur

Bovenstaande vennootschap zou ondergebracht worden in een buitenlandse truststructuur zoals omschreven in dit artikel.

De off shore vennootschap zou hier dan beherende vennoot/zaakvoerder worden en de trust de stille vennoot.

Instapmogelijkheden

 1. Enerzijds kan je zelf ook stille vennoot worden van de CommV. Het nadeel hier is dividend belastingen als er een winstdeling is.
 2. Anderzijds kan je een inbreng doen in de trust. Een uitkering uit een buitenlandse trust is in België niet belastbaar.

Oproep:

Ben jij bereid om mij financieel te helpen, dan ben ik je zeer dankbaar. De details van een mogelijke samenwerking zoals het exacte bedrag, modaliteiten, exitstrategie, … kunnen bij een eerste ontmoeting besproken worden.

Alle contactgegevens vind je op deze pagina.

Horlogeproducenten beperken de levering van onderdelen.

Onderstaande tekst schreef ik reeds in 2008. Ondertussen is de situatie er niet beter op geworden.

U kan niet zomaar bij elke horlogemaker terecht om uw exclusief horloge te laten herstellen.

Welcome to RolexMagazine.com...Home of Jake's Rolex World ...Dat is het probleem dat mensen hebben als ze een exclusief horloge in hun bezit hebben. En u misschien ook.

Met mij zijn er nog honderden collega’s die van een hele hoop exclusieve horlogemerken geen onderdelen kunnen verkrijgen.

Om maar een aantal merken te noemen: Rolex, Cartier, Baume & Mercier, IWC, Jeager-Le Coultre, Mont-Blanc, Breitling, …  (Deze lijst wordt elke maand langer en langer) Deze merken verkopen enkel onderdelen aan juweliers met atelier die verdeler zijn van het merk. Alsof dit nog niet genoeg is, zijn zij ook verplicht om:

  1. een vastgesteld tarief aan te rekenen,
  2. die en die reparatie uit te voeren,
  3. een maandelijks rapport van al hun herstellingen en interventies doorgeven,
  4. enz

Vóór je onderdelen kunt verkrijgen moet je voor elk merk apart een wekenlange stage doen in Zwitserland. Dan vraag ik mij af wanneer je eigenlijk nog kunt werken.

Audemars Piguet Jules Audemars Watch Repair | Gray & Sons ...En dat is nog niet alles: sommige merken (Patek Philippe, Lange & Söhne, Bell & Ross, AudemarsPiguet, …) leveren helemaal geen onderdelen terwijl de horloges toch te koop aangeboden worden. (Waar moeten ze dan hersteld worden?)

Volgens mij doet de eerste groep van merken aan een vorm van koppelverkoop en de tweede aan machtsmisbruik wat bij mijn weten nog steeds niet mag.

Resultaat: de onafhankelijke zelfstandige horlogemaker kampt met deze problemen:

  1. Als iemand een exclusief horloge bij hem of haar ter herstelling binnenbrengt moet de klant noodgedwongen doorgestuurd worden. Of wordt de klant getrakteerd op een peperdure herstelling die ook voor veel minder kan. Dit is verre van leuk.
  2. Men krijgt op den duur alleen maar goedkope horloges in herstelling waarmee ze hun boterham met veel moeite kunnen verdienen.
  3. Het aantal zelfstandige horlogemakers slinkt met de dag door deze praktijken.

Total Watch Repair - Watch Repair, Watch Bands, Watch ...Meer en meer merken trekken de herstellingen naar hen toe. Als er nu al een gigantisch tekort is aan horlogemakers, hoe doen ze dit dan? Terwijl de zelfstandige horlogemaker dikwijls met zijn of haar duimen zit te draaien. Als ze de onderdelen zouden vrijgeven, desnoods na een geüniformeerde opleiding, dan is hun probleem al voor een groot deel opgelost.

 

Een nieuwe wind

Er is echter licht aan het einde van de tunnel. Onlangs ontdekte ik  “Recht op repareren”. Dat is een initiatief van Repair & Share. Meer info hierover vind je op hun website.
Enkele van hun maatregelen die mij in het oog springen zijn:

  1. Verplicht producenten om informatie te geven over de manier waarop je hun producten kunt openmaken en hoe je de kritieke onderdelen kunt repareren of vervangen.
  2. Verplicht fabrikanten om essentiële onderdelen op voorraad te hebben en tegen een schappelijke prijs te leveren.
  3. Verlaag de btw op reparatie van apparaten van 21% naar 6%.

Hieronder vind je alvast een video van De Transformisten:

Ook in de horloge industrie is er verandering merkbaar. In het Verenigd Koninkrijk is er een wetsvoorstel in de maak die het recht op repareren mogelijk moet maken. Meer info in dit engelstalig artikel van het magazine WatchPro.

 

Oproep:

Wat ik graag zou willen is, om in het centrum van Torhout (West-Vlaanderen) een atelier openen waar er niet alleen horloges hersteld worden (door mij), maar waar mensen ook terecht kunnen om onder professionele begeleiding hun eigen klok te herstellen.

Daarnaast zullen er ook nog beperkt horloges en klokken te koop worden aangeboden.

Om dat voor elkaar te krijgen ben ik op zoek naar investeerders of geldschieters. Voel je je geroepen, laat het dan zeker eens weten. Alle contactgegevens vind je op deze pagina.

Wil je dit artikel delen met je netwerk? Alle knoppen vind je hieronder. Laat ook gerust een reactie achter hieronder.

Op zoek naar nieuwe locatie (Oproep!)

Op de nieuwe locatie wil ik de nodige ruimte om ook klokken te kunnen herstellen. Ook zou er een kleine winkel aan verbonden zijn, waar er horloges, klokken en accessoires verkocht worden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is loep-tekening.jpeg

Vorig jaar in augustus wist ik al dat ik op de huidige locatie mijn laatste winter zou doorbrengen. De details van hoe één en ander zou verlopen wist ik toen totaal niet. In november kreeg ik dan een brief van het gemeente bestuur. Het relaas die volgde lees je in dit artikel.


Lees hier de rest van het artikel.

Ondertussen kan je op de huidige locatie nog steeds terecht voor de herstelling van jouw horloge of voor de verkoop van oud goud. Hieronder enkele foto’s van horloges die we reeds hersteld hebben.

Reacties worden gemodereerd. Hou het beleefd en vriendelijk. Reacties die beledigend en afbrekend zijn, worden hetzij niet gepubliceerd hetzij verwijderd.

Het atelier opent zijn deuren. (deel 2)

Enkele maanden terug kon je lezen dat het atelier geopend is. Ook kon je lezen dat er toen nog niet voldoende elektriciteit was. Dat probleem is nu verholpen door de installatie van een goede omvormer.

Verder zijn er ook heel wat toestellen die we besteld hebben. Een overzicht:

automatic tester

 

Dit toestel imiteert de polsbeweging. Daardoor kan een mechanisch horloge voor langere tijd gecontroleerd worden op de goede werking.

 

 

 

schoonmaakmachine

 

 

Met dit toestel reinigen we bijna alle onderdelen van het binnenwerk. Deze is identiek aan het exemplaar die hier al staat, met dat verschil dat het huidige niet meer naar behoren werkt.

 

 

 

 

timegrapher

 

 

Dit is het regel apparaat waarmee de gangnauwkeurigheid van een mechanisch horloge afgeregeld wordt. Een afwijking van tot max 20 seconden voor een automaat en 10 seconden voor een handopwinder per 24u is aanvaardbaar.

 

 

werkbanklicht

 

 

 

Het werkbanklicht, zodanig dat we beter zien wat we aan het doen zijn.

 

 

 

ultrason.jpg

 

Dit is een ultrasonisch reinigingstoestel. Hiermee kunnen we de kast en metalen band van een horloge professioneel schoonmaken.

 

 

 

 

Tot we alles ontvangen hebben, zijn enkel onderstaande herstellingen mogelijk:

 • Vervangen van batterijen
 • Vervangen van horlogebanden
 • Vervangen van horlogeglazen
 • Vervangen van opwindknopje (kroon)
 • Vervangen van drukknop
 • Vervangen van compleet binnenwerk
 • Vervangen van een slot of gesp
 • andere kleine herstellingen

 

Ook kopen we oud goud aan. Alle info daarover op deze pagina.

Het atelier opent de deuren.

Enkele maanden geleden werd aangekondigd dat ik binnenkort van start zou gaan. Nu is het zover. De inrichting is klaar.

 

 

Klik op de foto’s voor een groter exemplaar.

Het beloofde toilet zal nog niet voor meteen zijn. Maar dat komt er nog. Er zijn echter nog enkele andere zaken die voorrang hebben.

Wie een horloge heeft om te herstellen, kan deze bezorgen. Tegelijk kan je ook genieten van de mooie bosrijke omgeving. Je kan er fietsen, wandelen, lopen of gewoon ergens neerzitten.

 

 

Wie met de auto komt, raad ik aan om die achter te laten op de parking van het jeugdverblijfscentrum (Merkenveldweg 15). Het beeld hieronder zie je als je vanop de parking dieper het bos in kijkt. Links op de foto hieronder zie je een witte brievenbus met daarboven een pijl. Volg die pijl en je komt bij het atelier aan.

20190512_175030

Vervangen van batterijen, horlogebanden,  horlogeglazen, opwindknop, drukknop, dichting, … het kan allemaal. Zelfs een compleet binnenwerk kan ik vervangen. Hieronder een foto van onze voorraad aan horlogeglazen.

 

 

Schoonmaken van het binnenwerk van een horloge zal ik nog niet kunnen doen, door een tekort aan elektriciteit. Dat is iets waar ik de komende weken zal aan werken. Heb je tips of advies daarover, laat het zeker weten.

Ook de controle op waterdichtheid zal nog niet lukken, omdat het noodzakelijke toestel er nog niet is. Dat kan nog wel enige tijd duren.

Breng nu je horloge binnen om te laten herstellen. Nog tot eind deze maand geef ik 10% korting. Ook op batterijen. Tot binnenkort.

P.S.: Niet vergeten om je te abonneren op de gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen vóór en achter de schermen.

P.S.2: Dit is slechts een tijdelijke locatie in afwachting van een betere.

Binnenkort gaan we opnieuw van start.

Onderstaande foto’s zullen bij sommigen wel wat herinneringen oproepen. Door externe factoren buiten mijn wil om, heb ik deze locatie moeten verlaten.

Ondertussen zijn we weer enkele jaren verder en het begint weer te kriebelen. Deze keer echter op een op het eerste zicht heel vreemde locatie.

Je zou nu kunnen denken: “Waarom uitgerekend daar en niet in een winkelpand, al of niet gehuurd?” Daar had ik ook aan gedacht. Maar dat was niet mijn eerste gedachte. Door de jaren heen heb ik geleerd om altijd mijn eerste gedachte te volgen. En dat is mij tot op heden goed bevallen.

20190302_132349

Ja, je ziet goed. Een weekenhuisje. Waarom ook niet? Geen huurlasten, geen kosten aan energie of water. Dat is nog niet alles. Omdat het in een bos staat, is er ook veel rust. En in de onmiddellijke omgeving kan je mooie en lange boswandelingen doen. Enige nadeel is dat wie een horloge wil laten herstellen, wel wat moeite moet doen om het te vinden. Maar dat kan mits een goede wegbeschrijving geen probleem zijn.

Lees verder

Swatchgroup wil minder zelfstandige horlogemakers

img-logo-swatchgroupEnige tijd geleden vroeg ik aan de mensen bij Swatch Group of we opnieuw konden samenwerken. In hun portefeuille zitten merken als Swatch, Tissot, Certina, Balmain, Hamilton, Rado, Longines, Omega, Blanpain, Breguet, e.a.

Na wat heen en weer gemaild te hebben kreeg ik dit als antwoord:

Beste Mijnheer Decloedt,

We breiden momenteel ons network niet uit en we willen ons bestaande netwerk consolideren.

Wij wensen u in ieder geval veel succes.

Met vriendelijke groeten,”

merken swatch groupDit is de grootste onzin wat ik ooit gelezen heb. Wat ze eigenlijk zeggen is: “We zijn niet langer geïnteresseerd in zelfstandige horlogemakers. Dat kost ons teveel geld.”

Wat zouden ze doen als er op een gegeven moment geen horlogemakers meer voor hen willen werken? Of als de juwelier hun product niet meer aan de man wil brengen? Of nog erger, als de man in de straat hun product niet meer wil kopen? Dan pas hebben ze een groot probleem.

Een ander probleem die nu al de kop op steekt, is dat er hoe langer hoe minder goede horlogemakers beschikbaar zijn. Door meer en meer herstellingen naar zich toe te trekken, zullen ze dit niet kunnen oplossen.

Onlangs heb ik ook een artikel gelezen, waarin staat de verkoopcijfers bij de horlogefabrikanten aan het slinken is. Dan verbaast mij hun reactie niet. Maar moet dat dan op de kap van de kleine zelfstandige hersteller? Er zijn vast andere oplossingen voorhanden.

Akkoord, er zijn zeker amateurs die denken een horloge te kunnen herstellen, maar er uiteindelijk een puinhoop van maken. Maar dat wil niet zeggen dat ze de toegang tot onderdelen voor iedere horlogemaker, incl de bonafide, moeten afsluiten. Dat is discriminatie ten top.omega speedmaster

In elk geval wil ik iedereen de raad geven om alleen nog horloges te kopen waarvan de lokale hersteller onderdelen kan krijgen. Als die goed werk aflevert, dan zie ik geen enkele reden waarom hij/zij geen onderdelen zou kunnen krijgen.

Verder stellen ze alsmaar strenger wordende eisen aan het atelier van de nog overschietende horlogemakers. Als het resultaat goed is, wat maakt het dan nog uit of het horloge hersteld is met prehistorisch materiaal of het nieuwste van het nieuwste gereedschap?

Hieronder lees je hun reactie op bovenstaande:

” …………………………………… ”

Je ziet het goed, geen enkele reactie. De email die ik stuurde hebben ze echter wel gelezen. Maar blijkbaar vonden ze het niet nodig om te reageren. Moeten zij weten. Dan bestel ik die onderdelen wel via andere kanalen.

Restauratie van schoonmaakmachine Elma Record: deel 1

In het vorige artikel schreef ik dat mijn schoonmaakmachine het nog niet deed. De verwarming werkt niet, de motor draait te traag en de dichtingen moeten vervangen worden. Dat laatste is niet zo’n probleem. Het zijn die eerste twee die niet zo simpel worden. Hieronder een foto van het toestel vóór demontage.

20151023_164019

Het eerste probleem dat ik aanpak is de verwarming. Die zit onder de gesloten metalen pot waar een sticker met de merknaam “Elma” op hangt. Bij demontage stoot ik al op een probleem: het verwarmingselement (foto hieronder) is compleet geroest. Dat wordt schuren in de hoop dat het daarmee zal helpen. Helpt het niet, dan zal ik een nieuw exemplaar moeten zien te vinden. En dat zal niet eenvoudig zijn.

Het complete verwarmingselement

Het toestel dateert nog van eind jaren 1970 en was voor zover ik weet het eerste exemplaar dat mijn vader aankocht. Hij was ook horlogemaker.

Ik weet dus wat gedaan. Ik zou die graag operationeel hebben tegen eind november. Hopelijk lukt dat ook. Mocht iemand advies hebben, laat het gerust even weten.