Op zoek naar nieuwe locatie (Oproep!)

Op de nieuwe locatie wil ik de nodige ruimte om ook klokken te kunnen herstellen. Ook zou er een kleine winkel aan verbonden zijn, waar er horloges, klokken en accessoires verkocht worden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is loep-tekening.jpeg

Vorig jaar in augustus wist ik al dat ik op de huidige locatie mijn laatste winter zou doorbrengen. De details van hoe één en ander zou verlopen wist ik toen totaal niet. In november kreeg ik dan een brief van het gemeente bestuur. Het relaas die volgde lees je in dit artikel.


Lees hier de rest van het artikel.

Ondertussen kan je op de huidige locatie nog steeds terecht voor de herstelling van jouw horloge of voor de verkoop van oud goud. Hieronder enkele foto’s van horloges die we reeds hersteld hebben.

Reacties worden gemodereerd. Hou het beleefd en vriendelijk. Reacties die beledigend en afbrekend zijn, worden hetzij niet gepubliceerd hetzij verwijderd.

Het atelier opent zijn deuren. (deel 2)

Enkele maanden terug kon je lezen dat het atelier geopend is. Ook kon je lezen dat er toen nog niet voldoende elektriciteit was. Dat probleem is nu verholpen door de installatie van een goede omvormer.

Verder zijn er ook heel wat toestellen die we besteld hebben. Een overzicht:

automatic tester

 

Dit toestel imiteert de polsbeweging. Daardoor kan een mechanisch horloge voor langere tijd gecontroleerd worden op de goede werking.

 

 

 

schoonmaakmachine

 

 

Met dit toestel reinigen we bijna alle onderdelen van het binnenwerk. Deze is identiek aan het exemplaar die hier al staat, met dat verschil dat het huidige niet meer naar behoren werkt.

 

 

 

 

timegrapher

 

 

Dit is het regel apparaat waarmee de gangnauwkeurigheid van een mechanisch horloge afgeregeld wordt. Een afwijking van tot max 20 seconden voor een automaat en 10 seconden voor een handopwinder per 24u is aanvaardbaar.

 

 

werkbanklicht

 

 

 

Het werkbanklicht, zodanig dat we beter zien wat we aan het doen zijn.

 

 

 

ultrason.jpg

 

Dit is een ultrasonisch reinigingstoestel. Hiermee kunnen we de kast en metalen band van een horloge professioneel schoonmaken.

 

 

 

 

Tot we alles ontvangen hebben, zijn enkel onderstaande herstellingen mogelijk:

  • Vervangen van batterijen
  • Vervangen van horlogebanden
  • Vervangen van horlogeglazen
  • Vervangen van opwindknopje (kroon)
  • Vervangen van drukknop
  • Vervangen van compleet binnenwerk
  • Vervangen van een slot of gesp
  • andere kleine herstellingen

 

Ook kopen we oud goud aan. Alle info daarover op deze pagina.

Het atelier opent de deuren.

Enkele maanden geleden werd aangekondigd dat ik binnenkort van start zou gaan. Nu is het zover. De inrichting is klaar.

 

 

Klik op de foto’s voor een groter exemplaar.

Het beloofde toilet zal nog niet voor meteen zijn. Maar dat komt er nog. Er zijn echter nog enkele andere zaken die voorrang hebben.

Wie een horloge heeft om te herstellen, kan deze bezorgen. Tegelijk kan je ook genieten van de mooie bosrijke omgeving. Je kan er fietsen, wandelen, lopen of gewoon ergens neerzitten.

 

 

Wie met de auto komt, raad ik aan om die achter te laten op de parking van het jeugdverblijfscentrum (Merkenveldweg 15). Het beeld hieronder zie je als je vanop de parking dieper het bos in kijkt. Links op de foto hieronder zie je een witte brievenbus met daarboven een pijl. Volg die pijl en je komt bij het atelier aan.

20190512_175030

Vervangen van batterijen, horlogebanden,  horlogeglazen, opwindknop, drukknop, dichting, … het kan allemaal. Zelfs een compleet binnenwerk kan ik vervangen. Hieronder een foto van onze voorraad aan horlogeglazen.

 

 

Schoonmaken van het binnenwerk van een horloge zal ik nog niet kunnen doen, door een tekort aan elektriciteit. Dat is iets waar ik de komende weken zal aan werken. Heb je tips of advies daarover, laat het zeker weten.

Ook de controle op waterdichtheid zal nog niet lukken, omdat het noodzakelijke toestel er nog niet is. Dat kan nog wel enige tijd duren.

Breng nu je horloge binnen om te laten herstellen. Nog tot eind deze maand geef ik 10% korting. Ook op batterijen. Tot binnenkort.

P.S.: Niet vergeten om je te abonneren op de gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen vóór en achter de schermen.

P.S.2: Dit is slechts een tijdelijke locatie in afwachting van een betere.

Binnenkort gaan we opnieuw van start.

Onderstaande foto’s zullen bij sommigen wel wat herinneringen oproepen. Door externe factoren buiten mijn wil om, heb ik deze locatie moeten verlaten.

Ondertussen zijn we weer enkele jaren verder en het begint weer te kriebelen. Deze keer echter op een op het eerste zicht heel vreemde locatie.

Je zou nu kunnen denken: “Waarom uitgerekend daar en niet in een winkelpand, al of niet gehuurd?” Daar had ik ook aan gedacht. Maar dat was niet mijn eerste gedachte. Door de jaren heen heb ik geleerd om altijd mijn eerste gedachte te volgen. En dat is mij tot op heden goed bevallen.

20190302_132349

Ja, je ziet goed. Een weekenhuisje. Waarom ook niet? Geen huurlasten, geen kosten aan energie of water. Dat is nog niet alles. Omdat het in een bos staat, is er ook veel rust. En in de onmiddellijke omgeving kan je mooie en lange boswandelingen doen. Enige nadeel is dat wie een horloge wil laten herstellen, wel wat moeite moet doen om het te vinden. Maar dat kan mits een goede wegbeschrijving geen probleem zijn.

Lees verder

Swatchgroup wil minder zelfstandige horlogemakers

img-logo-swatchgroupEnige tijd geleden vroeg ik aan de mensen bij Swatch Group of we opnieuw konden samenwerken. In hun portefeuille zitten merken als Swatch, Tissot, Certina, Balmain, Hamilton, Rado, Longines, Omega, Blanpain, Breguet, e.a.

Na wat heen en weer gemaild te hebben kreeg ik dit als antwoord:

Beste Mijnheer Decloedt,

We breiden momenteel ons network niet uit en we willen ons bestaande netwerk consolideren.

Wij wensen u in ieder geval veel succes.

Met vriendelijke groeten,”

merken swatch groupDit is de grootste onzin wat ik ooit gelezen heb. Wat ze eigenlijk zeggen is: “We zijn niet langer geïnteresseerd in zelfstandige horlogemakers. Dat kost ons teveel geld.”

Wat zouden ze doen als er op een gegeven moment geen horlogemakers meer voor hen willen werken? Of als de juwelier hun product niet meer aan de man wil brengen? Of nog erger, als de man in de straat hun product niet meer wil kopen? Dan pas hebben ze een groot probleem.

Een ander probleem die nu al de kop op steekt, is dat er hoe langer hoe minder goede horlogemakers beschikbaar zijn. Door meer en meer herstellingen naar zich toe te trekken, zullen ze dit niet kunnen oplossen.

Onlangs heb ik ook een artikel gelezen, waarin staat de verkoopcijfers bij de horlogefabrikanten aan het slinken is. Dan verbaast mij hun reactie niet. Maar moet dat dan op de kap van de kleine zelfstandige hersteller? Er zijn vast andere oplossingen voorhanden.

Akkoord, er zijn zeker amateurs die denken een horloge te kunnen herstellen, maar er uiteindelijk een puinhoop van maken. Maar dat wil niet zeggen dat ze de toegang tot onderdelen voor iedere horlogemaker, incl de bonafide, moeten afsluiten. Dat is discriminatie ten top.omega speedmaster

In elk geval wil ik iedereen de raad geven om alleen nog horloges te kopen waarvan de lokale hersteller onderdelen kan krijgen. Als die goed werk aflevert, dan zie ik geen enkele reden waarom hij/zij geen onderdelen zou kunnen krijgen.

Verder stellen ze alsmaar strenger wordende eisen aan het atelier van de nog overschietende horlogemakers. Als het resultaat goed is, wat maakt het dan nog uit of het horloge hersteld is met prehistorisch materiaal of het nieuwste van het nieuwste gereedschap?

Hieronder lees je hun reactie op bovenstaande:

” …………………………………… ”

Je ziet het goed, geen enkele reactie. De email die ik stuurde hebben ze echter wel gelezen. Maar blijkbaar vonden ze het niet nodig om te reageren. Moeten zij weten. Dan bestel ik die onderdelen wel via andere kanalen.

Restauratie van schoonmaakmachine Elma Record: deel 1

In het vorige artikel schreef ik dat mijn schoonmaakmachine het nog niet deed. De verwarming werkt niet, de motor draait te traag en de dichtingen moeten vervangen worden. Dat laatste is niet zo’n probleem. Het zijn die eerste twee die niet zo simpel worden. Hieronder een foto van het toestel vóór demontage.

20151023_164019

Het eerste probleem dat ik aanpak is de verwarming. Die zit onder de gesloten metalen pot waar een sticker met de merknaam “Elma” op hangt. Bij demontage stoot ik al op een probleem: het verwarmingselement (foto hieronder) is compleet geroest. Dat wordt schuren in de hoop dat het daarmee zal helpen. Helpt het niet, dan zal ik een nieuw exemplaar moeten zien te vinden. En dat zal niet eenvoudig zijn.

Het complete verwarmingselement

Het toestel dateert nog van eind jaren 1970 en was voor zover ik weet het eerste exemplaar dat mijn vader aankocht. Hij was ook horlogemaker.

Ik weet dus wat gedaan. Ik zou die graag operationeel hebben tegen eind november. Hopelijk lukt dat ook. Mocht iemand advies hebben, laat het gerust even weten.

Binnenkort opnieuw van start

Binnenkort gaan we opnieuw van start in de Antwerpse Kempen. Maar niet in een gebouw. Het wordt een woonwagen. Ja, je leest het goed. Maar dat is nog niet alles. In die zelfde woonwagen woon ik ook. Hoe doe ik dat? In het achterste deel komt het atelier te zitten. De rest is het woongedeelte. Voorlopig kan je mij vinden in Balen bij Mol. Wil je komen kijken naar de vorderingen? Dan kan vanaf volgende maand. Het juiste adres staat hiernaast in de linkerkolom onder het kaartje.

Dit is de bewuste woonwagen:

20151010_150927

Er is nog veel werk aan. Hieronder zie je waar het atelier komt. De beschikbare oppervlakte: ca 4m²!!

20151023_184353

Het schoonmaakmachine links op de foto moet ik nog aan de praat krijgen. Hetzelfde geld voor minstens 1 van de 3 regeltoestellen. Door de beperkte ruimte zal ik heel goed moeten nadenken wat waar komt. De werkbank komt rechts, mijn bureau komt tegen het grote raam. Links naast het keukenblok komen kasten tot aan het zijraam. Zowel elektriciteit als de watervoorziening wordt nagenoeg compleet vernieuwd.

Voor de energievoorziening kies ik voor zonnepanelen. Om in de winter warm te blijven wordt gekozen voor gas. We gaan off-the-grid. Gratis elektriciteit. Is dat niet mooi?

Op de facebookpagina zal je de werken kunnen volgen. Start van de werken is over een tweetal weken. Ik hoop effectief te kunnen starten met herstellen van horloges vanaf december. De zonne-energie zal pas voor begin volgend jaar zijn. Tot die tijd kan ik netstroom en water gebruiken van mijn gastgezin in ruil voor wat karweien.

En daarna? Ik hoop dat ik in de nabije toekomst een lapje grond kan kopen op afbetaling, bij voorkeur in Balen of Meerhout. Neen, lenen bij een bank doe ik niet. Dat kost te veel. En banken zijn onverbiddelijke graaiers.

Nu ook verkoop van accessoires

Naast het herstellen van horloges, verkopen we ook heel wat op bestelling. Bijv stolpen en kettingen voor zakhorloges, horlogewinders, horlogeboxen en -kisten, … Meer info hierover op de subpagina’s.

Ook horloges van diverse merken kunt u bij ons op bestelling verkrijgen. Denk hier aan Omega, Rado, Longines, Tag Heuer, Breitling, Tissot, Certina, Hamilton en vele andere.

HOKGE ketting    STOLP-1

309377_1    309396_1